• Ulrika Norell

Varför belöningsträning?

Mitt direkta svar på den frågan är att det blir helt enkelt trevlig stämning! Hunden blir glad när den får beröm och belöning och jag blir glad av att se min hund bli glad, en solklar win-win situation!


En av de främsta anledningarna till att använda belöningsträning är att du inte kan förstöra något, du kan inte skada hunden genom träningen. Belöningsbaserad träning höjer inte den negativa stressen i hunden. Belöningsförväntan kan dock höja stressnivån om hunden t.ex. är väldigt glad i att springa efter bollar eller älskar köttbullar.


Genom att förstå hur hundar lär kan du träna din hund att bli lydig och samtidigt ha roligt.De flesta håller nog med mig i att positiv förstärkning är en snäll form av träning. Det borde ju ge resultat eftersom hunden får en god känsla av beröm och belöning.

Ledarhundar, assistanshundar, minsökhundar, preparatsökhunder, tävlingshundar i olika grenar med flera tränas med positiv förstärkning som grund just för att det är den metod som ger bäst och hållbarast resultat.

Du behöver inte heller vara en supertränare för att träna din hund med hjälp av belöningsträning. Det räcker att du har viljan att försöka förstå grundprinciperna kring hur hundar lär och hur du kan kontrollera inlärningsprocessen genom enkla träningstekniker. Därefter är det din målbild av hur och när du vill att din hund ska utföra olika beteenden, hur den ska uppföra sig i olika situationer helt enkelt, som bestämmer vad du behöver lära hunden.


133 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla