• Ulrika Norell

Hur lär sig hundar?

Hundar lär sig genom erfarenheter.


Det de gör ofta blir de bra på. Oavsett om det handlar om att gå fint i koppel eller jaga tanter på spark.


Vi bör alltså träna på de saker vi vill att våra hundar ska vara bra på!


Tränar vi på de sakerna kommer vi att skapa goda vanor och få hundar som uppför sig bra tex går fint i koppel, kommer när vi ropar och är trevliga när vi möter andra hundar på promenad.


Förenklat finns det tre olika konsekvenser som leder till inlärning hos hunden:

  1. Något blir bättre

  2. Något blir sämre

  3. Det blir ingen skillnad


1. Något blir bättre

Om något blir bättre för hunden är det ganska lätt att sätta sig in i att den lär sig något.


Jämför med dig själv. Om du får en fördel av att göra något på ett visst sätt är chansen rätt stor att du provar att göra det igen för att se om det upprepas.


Det funkar precis likadant med hundar. Får hunden en vinst av något slag, tex en köttbulle eller en boll den gärna vill ha eller lyckas jaga upp katten i ett träd, är chansen stor att den gör om samma beteende igen.


Den försöker förmodligen en gång till och ser om det är samma vinst nästa gång. Eller kanske till och med en ännu bättre.


2. Något blir sämre

Blir något sämre vill vi oftast inte försöka igen. Ett exempel är om vi lägger handen på en het platta. Vi bränner oss. Gör vi om det? Förmodligen inte. Kanske om vi inte är helt säkra på att det var plattan vi brände oss på, men vi är försiktiga när vi närmar oss. Beredda att snabbt dra undan handen om den är het.


Hunden skiljer sig inte från oss här heller. Om den upplever smärta i samband med något vill den oftast inte göra om det.

Att inte upprepa beteenden då något blir sämre innefattar också att bli av med belöningen. Hunden blir av med möjligheten till den hägrande vinsten.


Om du till exempel tränar på att din hund ska sitta kvar och den reser sig upp missar den chansen att få sin belöning. Sitter den kvar får den belöningen, men om den reser sig tar du undan belöningen. Det blir sämre för hunden.


Chansen att den inte reser sig nästa försök är större och du kan belöna snabbt för att den satt kvar. På så sätt lär sig hunden att det lönar sig att sitta kvar, men inte att resa sig för att försöka ta belöningen själv.


3. Det blir ingen skillnad

Lär sig verkligen hunden något om det inte blir någon skillnad? Ja, men den lär sig att det inte spelar någon roll.


Om din hund varken får belöning eller obehag på något vis för ett utfört beteende som kommer det beteendet inte att spela så stor roll. Det blir likgiltigt. Det är detta som händer om vi totalt ignorerar något hunden gör, det kallas för extinktion, beteendet släcks ut över tid.

37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla