Klicker Fokus - Maggan Fredholm, hundkurser, Nacka & Värmdö
Maggan Fredholm

Instruktör

Ort: Hudiksvall/Harmånger

Maggan är uppvuxen med hundar, Golden och Leonberger och har alltid vetat att hon vill arbeta med hund på ett eller annat sätt. Hon har varit Hundförare inom hemvärnet sedan 2007 och har idag befattningen Hundbefäl i Dalabataljonen.

 

Hennes intresse för hundträning startade på allvar då hon tog en omplaceringshund, Axe, som senare blev hennes tjänstehund. Maggan certifierade Axe som tjänstehund i hemvärnet och utbildade också sig själv till hundförare/soldat under 2007. Hon har sedan utbildat sig vidare inom det militära och har en gedigen utbildning som hundbefäl och hundtjänstinstruktör, både urbant och marint.

 

Förutom de militära utbildningarna har hon gått en avancerad spårutbildning via SWDI och deltagit i en rad föreläsningar av SWDI, Per Jensen, FHTE, Curt Blixt och Jan Gyllensten.

Maggan brinner för hund i tjänst och att träna med glädje och inspiration är viktigt för henne. Att Din förmåga att förmedla till hunden det Du vill att den ska lyckas med är nyckeln till framgång. Det finns inga misslyckanden, bara nya erfarenheter. Allt vi gör, provar och utvecklar kan vi stoppa i en experimentlåda som vi kan testa, ändra, prova, hylla eller förkasta till antingen din egen eller andras hundar.

 

Att vara ett team i alla lägen och jobba med relationsbyggande övningar är för henne det viktigaste vi kan göra för våra hundar. Att skapa tillit för att kunna samarbeta och lösa uppgifter är viktigt oavsett om det är ”skarpa” uppgifter eller i de träningsmoment man vill träna på.

Att träna hund är för henne är att nå de uppsatta mål hon har och hennes egen målbild, hur liten eller stor den är. Att hitta vägen för sig och den individ hon tränar, hitta styrkor, svagheter och finna lösningar på detta.

 

Hon jobbar mest i skog och mark – Patrullering, ljud, vindmarkeringar men framför allt spår i alla former. Hårda spår, precisionsspår, kluriga spår, långa spår mm. Hon gillar utmaningen i att hunden sällan går att lura. Att förstå förmågan hunden har att söka föremål, personer och att spåra där Du inte tror att det går.

 

Med sin militära bakgrund har hon naturligt med sig att tänka teknik, klurigheter mm då man aldrig vet i vilken miljö eller vem man söker efter inom militära sammanhang.

Det vill hon förmedla är att vara ”outside the box”